Previous PageTable Of ContentsNext Page

Motion till kyrkomötet

1998:7

av Berit Möllebäck

om anställning av EFS präst i Svenska kyrkan


Kyrkomötet

KMot 1998:7

Genom beslut 1989 och 1990 av kyrkomötet och EFS årsmöte bekräftade ömsesidigt Svenska kyrkan och EFS sin gemenskap i en och samma kyrka med full andlig enhet och solidaritet.

Rekommendationer utfärdades av Svenska kyrkans centralstyrelse och Biskopsmötet 1992 angående tjänstgöring på prästtjänst för dem som prästvigs för tjänstgöring inom Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen (EFS). Rekommendationerna reviderades i januari 1996. Av texten framgår att frågorna om EFS prästernas tjänstgöring skall uppmärksammas i utredningsarbetet kring ändrade relationer kyrka-stat.

Vigning till EFS präst sker i Svenska kyrkan i någon domkyrka. Både biskop och missionsföreståndare deltager i vigningen.

Grundläggande bestämmelser om rätten att inneha prästtjänster finns i kyrkolagen (1992:300). I kyrkolagen 2 kap 4 § sägs att bara den som bekänner Svenska kyrkans lära får inneha en prästtjänst i Svenska kyrkan. Bara den som är behörig att utöva det kyrkliga ämbetet som präst får inneha en prästtjänst enligt 32 kap 7 §.

Med utgångspunkt från de grundläggande bestämmelserna skulle även den som prästvigts för tjänstgöring inom EFS kunna inneha en prästtjänst.

Alla som prästvigts enligt Svenska kyrkans ordning har erhållit samma uppdrag att "predika Guds ord och förvalta sakramenten, leda församlingens bön och tillbedjan i gudstjänsten, undervisa och utöva själavård och så vara herde för Guds hjord". Efter kallelse, prövning och prästvigning har de som vigts för tjänstgöring inom EFS alltså full delaktighet i det kyrkliga ämbetet som präst inom Svenska kyrkan.

Kyrkomötet har genom kyrklig kungörelse (SKFS 1998:8) bestämmelser om domkapitlets möjligheter att under vissa förutsättningar förklara någon behörig att utöva det kyrkliga ämbetet som präst.

De som prästvigts för tjänst inom EFS inbjuds till prästmöte och ges möjlighet att delta i prästfortbildning. Samtliga präster i ett stift fullgör likvärdig prästerlig tjänst även om huvudmannaskapet och tjänstgöringsvillkor skiftar står det i överenskommelsen mellan Svenska kyrkan och EFS.

Trots överenskommelser och rekommendationer tillåts EFS präster att endast vid enstaka tillfällen fullgöra prästtjänst i Svenska kyrkan. Något pastorat dömdes till skadestånd för att man tagit EFS präst till sin hjälp.

Ute i stift och pastorat tillsätts inte vakanta prästtjänster i avvaktan på nytänkande i församlingsstruktur och ändrade pastoratsindelningar. Yrkesinspektionen gör påpekande att prästernas arbetstider och arbetsmiljö skall regleras. När tjänster inte utannonseras och tillsätts utan upprätthålls med pensionerade präster kan församlingsverksamheten lida allvarlig brist när det är viktigt att få en engagerad kyrka inför framtiden. Det förekommer också vakanser i samband med föräldraledighet och tjänst-ledighet för att pröva annan tjänst. EFS präst kan finnas att tillgå men får inte utnyttjas på vikariat.

Domkapitlen måste snarast få befogenheter att låta EFS präster få möjlighet att upprätthålla tjänst som vikarie för att få kontinuitet i församlingsverksamheten.

Mot bakgrund av det ovan anförda hemställs

att kyrkomötet hos Centralstyrelsen begär åtgärder så att domkapitlen skall ha möjlighet att bevilja dispens för EFS präster för tjänstgöring på vakanta prästtjänster inom Svenska kyrkan.

St. Beddinge i juni 1998

Berit Möllebäck

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet